8156602-dacksparNär det kommer till din bil finns det mycket att tänka på för att göra bilfärden så säker som möjligt – men när var det egentligen du senaste såg över dina bildäck?

Något som är viktigt för att göra din bilfärd så säker som det bara går är dina bildäck för enligt statistiken är det nämligen slitna bildäck som är en delorsak till att var sjunde dödsolycka sker på vägarna (källa). Med andra ord är slitna bildäck rent faktiskt en trafikfara vilket gör det viktigt att se över om man behöver inhandla nya bildäck eller ej vartefter de används för att inte kompromissa med din säkerhet. Till exempel skriver SvD om hur alla bilar som inte är utrustade med ett elektroniskt antisladdsystem (ESP) bör ha dubbdäck under vintern eftersom att dubbdäcken minskar risken att råka ut för en dödsolycka med hela 42 procent – och det är precis därför som Trafikverket rekommenderar att bilar utan ESP har dubbade vinterdäck. Men kom ihåg att dessa endast får användas mellan 1 oktober till och med senast den 15 april varje år och sedan måste du byta däck.

Byta däck själv

När det är dags att växla mellan sommar- och vinterdäck är det många som väljer att ta hjälp av en verkstad men det går alldeles utmärkt att själv byta däck bara man vet hur man ska göra. Till exempel tipsar GP om att man ska parkera bilen på plant underlag, lägga i en växel, dra åt handbromsen och använda stoppklossar för att bilen inte ska flytta på sig under bytet. Sedan är det bara att lätta på hjulbultarna och hissa upp bilen med hjälp av en garagedomkraft och skruva av de gamla och sätta dit de nya däcken. Ett tips är att sätta de däck med bäst mönsterdjup baktill och sedan fylla på luft i däcken – har man för lite luft så ökar nämligen både rullmotståndet, slitaget och bränsleförbrukningen.