Två pensionärer, jag och min man, köpte nyligen elbil – en begagnad Tesla S60. Vi valde mellan en dieselbil och mer kvar i plånboken eller en elbil för att värna om nästa generationers möjlighet till paradis. Alltså ren luft, rent vatten och hälsosam mat. När bilen laddas hemma kostar el under två kronor per mil. På laddstationerna är el gratis. Jämfört med bensin och dieselbilar kör elbil mellan tre och fem gånger längre sträcka på samma mängd energi.

Citatet ovan kommer från Ruzena Svedelius, som i en krönika från Svenska Dagbladet lyfter fram värdet i4870486-bil-pa-vag-genom-alle att investera i en el-bil. Det är kostsamt, men i längden blir det lönsamt – både för miljö och ens privata ekonomi.

Och många är det som följer eller vill följa i Ruzena och hennes mans fotspå, och köpa en elbil. Förra året fördubblades antalet bilar som går på el i Sverige och det lyxigaste alternativet, Tesla, är någonting allt fler drömmer om att köpa. Försäljningen ökar konstant och alltfler elbilar, syns nu på vägarna, dessvärre är det ännu fler som blir avskräckta på grund av det höga priset.

De som har möjlighet att köpa elbilar har det väldigt bra ställt medan den vanliga svensken inte har de ekonomiska möjligheterna – tror de. Vad man inte alltid själv inser är att det kan vara mer lönsamt att låna pengar till att köpa en elbil snarare än att köpa en vanlig bil eftersom du knappt spenderar några pengar på underhållning av bilen. På zmarta.se/lana-pengar/billan kan du läsa om olika lån för ett bilköp och om du räknar på vad du kommer betala av i månaden kommer du säkerligen snart att passera summan av bensin och dylik.

När du ska köpa en elbil är det bra att kontakta flera olika handlar för att få en bra uppfattning om ditt köp samt jämföra olika priser. En idé kan vara att testa en hyra en elbil under en helg för att känna av om den fungerar.