Bilbesiktning är obligatoriskt för alla bilägare. Reglerna när du ska besikta skiljer sig dock beroende på bil. Att besikta bilen är viktigt för alla trafikanters säkerhet.

Om du äger en bil behöver du med jämna mellanrum besikta bilen. När du behöver besikta bilen och hur ofta beror på vad du har för slags bil. När det är dags för besiktning kan du besikta bilen hos Bilprovningen som är Sveriges ledande företag inom fordonsbesiktning. Deras verksamhet bidrar till att liv räddas genom färre trafikolyckor. Du kan enkelt boka en tid för bilbesiktning hos Bilprovningen på deras hemsida eller genom att ringa deras kundtjänst.

Kontroll av bilen

När du besiktar bilen görs kontrollen av bilen efter ett specifikt protokoll. Bilen gås igenom av utbildad personal på ett specifikt sätt. Eftersom elbilar har blivit allt mer vanligt i samhället vill nu Fordonsbesiktningsbranschen ta fram nya besiktningsprotokoll specifikt för elbilar. Elbilar fungerar annorlunda vilket kräver en annan kontroll av vissa delar jämfört med en fossildriven bil.

Besiktning är en säkerhetsåtgärd

För både din och dina medtrafikanters säkerhet är det viktigt att du besiktar bilen när du ska. När du besiktar bilen får du ett kvitto på att bilen är säker att köra med. När det börjar bli dags för en besiktning får du ofta hem ett brev. Det är inte Transportstyrelsen som skickar ut breven. Det är upp till varje enskilt besiktningsföretag att marknadsföra sig. Sedan förra året har regeringen tankar på att återreglera bilbesiktningen. Tänk på att det är du som är ansvarig för att ha koll på när du behöver kontrollbesikta bilen.

Besiktningsregler

När du behöver kontrollbesikta din bil beror på ditt registreringsnummer. På vissa orter i landet kan trycket på besiktningen vara hårt. Därför är det bra att vara ute i god tid när du ska besikta din bil. Se till att du kan göra en besiktning innan du får körförbud på bilen. Sedan 20 maj 2018 gäller nya besiktningsregler. På Transportstyrelsens webbsida kan du läsa om alla regler. Personbilar som är fem år eller äldre ska besiktas senast var 14:e månad efter senaste besiktningen. En ny bil behöver du kontrollbesikta inom 36 månader efter att den tagits i bruk. Andra gången du behöver genomföra en kontrollbesiktning av en ny bil är efter 24 månader. Sedan ska även den besiktas senast 14 månader efter senaste besiktning för att undvika körförbud.