Sverige är ett land fullt av motorentusiaster och för många är bilen mycket mer än bara ett transportmedel. För den som äger ett äldre fordon som används mer som ett hobby föremål än som ett transportmedel finns det möjlighet att istället för en traditionell försäkring teckna en så kallad entusiastförsäkring. En entusiastförsäkring skiljer sig åt på flera sätt från en bilförsäkring och olika försäkringsbolag har också olika villkor för sina entusiastförsäkringar. Det är därför viktigt att man läser villkoren mycket noga och har klart för sig exakt hur man tänker använda sin bil.

Skillnader från vanlig bilförsäkring

Så vad skiljer en en entusiastförsäkring från en vanlig bilförsäkring? Förenklat sagt kan man säga att en entusiastförsäkring ger dig en billigare premie i utbyte mot att sätta restriktioner på hur och hur mycket du får använda fordonet. Dessa restriktioner gäller ofta hur många mil du får köra med fordonet på ett år. Exakta villkor på försäkringen kan skilja sig beroende på bilens modell och ålder. Utöver detta kan det ingå restriktioner för vart din bil kan vara parkerad för att ha skydd. Med detta menas att den bara skyddas om den är parkerad i ditt eget garagé. Dessa och andra restriktioner är till för att bilen verkligen används som en entusiastbil och inte ett bruksfordon. Följer man inte sitt försäkringsbolags regler är risken stor att man inte får ut någon ersättning från sin entusiastförsäkring.

Vilka bilar kan entusiastförsäkras?

cadillac coupe ville 1957Förutsatt att ens bruk av bilen uppfyller bolagets krav för en entusiastförsäkring så finns möjligheten att skaffa sig en sådan för många typer av bilar. Vilka krav som finns på bilens ålder, modell, skick och värde varierar också från bolag till bolag. Även om det är lättare att teckna entusiastförsäkring för en amerikansk sportbil från 50-talet än till exempel en 20 år gammal bil av japanskt märke är det definitivt värt att höra sig för oss olika bil då en entusiastförsäkring förutsatt att ens bruk uppfyller kraven på en sådan kan bli markant billigare än en vanlig bilförsäkring

Vem bör teckna entusiastförsäkring

Entusiastförsäkringen är en smalare försäkring än många andra och de många restriktionerna gör att man bara bör teckna den om man är 100% säker på att man kan hålla sig till dessa. Annars är det klokare att skaffa sig en vanlig bilförsäkring. Är man e bilentusiast som funderar på att skaffa sig sin första entusiastbil kan det vara en bra idé att redan innan man införskaffat sin nya klenod ta en titt på vilka försäkringar som finns tillgängliga för den. Detta kan spara en hel del pengar som man sedan kan spendera på att rusta upp och underhålla sin nya ögonsten.