Är det dags att bygga om ditt garage så att det blir större finns det en hel del att tänka på. Du ska ordna med allt det praktiska, till exempel ta reda på vilka regler som gäller eller att anlita en byggfirma, såväl som att planera den nya lokalen. Vad ska du ha utrymme för? Är det bara bilen eller är det dags att börja förverkliga rockstjärnedrömmarna?

Här får du några värdefulla tips om hur du kan riva och bygga ditt garage så smidigt som möjligt. Det finns mycket du kan göra själv för att underlätta processen, till exempel att hyra container för att samla allt gammalt rivningsskräp och sedan forsla bort det. Ska du göra hela jobbet på helt egen hand är det också smart att skaffa ett antal BIG BAG-säckar av varierande storlek som låter dig ha flera uppsamlingsplatser i lokalen.

Behöver du bygglov?

Garage with rolling gate interior. 3d illustrationHuruvida du behöver bygglov till ditt garageprojekt beror på ett flertal olika faktorer. En viktig sådan är var exakt du bor. Om du bor utanför ett detaljplanerat område kan du enligt Boverket göra vissa komplementbyggnader utan vare sig anmälan eller bygglov. Det gäller till exempel gäst- och växthus men även garage.

Så kallade attefallshus kan också uppföras utan bygglov, vilket innebär att du kan bygga ett fristående garage så länge det inte överskrider 25 kvadratmeter i yta och 4 meter i höjd. Byggnaden ska stå minst 4.5 från närmaste granntomt och följa vissa regler och restriktioner. Ska det stå inom 8 meter från ditt hus måste särskilda brandregler följas och det är även viktigt att garaget har ett bärigt tak.

För att ta reda på om du behöver ansöka om bygglov eller inte är det alltid bäst att vända dig till Boverket. På deras hemsida hittar du alla de senaste reglerna om allt som har med bygge att göra, såväl som råd hur du gör din ansökan.

Smarta tips för garaget

Garageport PVC. Handanvänd fjärrkontroll för att stänga och öppna garageportDen roligaste delen av att göra om ditt garage är att planera vad du ska ha det till. Gör gärna egna skisser och låt kreativiteten komma fram. Det finns inget som säger att du inte kan måla insidan i guld och rosa och hänga upp en kristallkrona i taket om det är det du vill. Viktigast av allt är dock utrymmet och vad du vill göra i ditt garage. Några förslag på vad du kan göra är:

  • Förvaring – trädgårdsmöbler, skidutrustningen och gamla fotoalbum kan alla magasineras i garaget
  • Hobbyverksamhet – gör plats åt din hobby med en verktygsvägg , ett målarstativ eller ett bra arbetsbord
  • Musikdrömmar – garaget är en klassisk replokal men satsa gärna lite extra på ljudisolering
  • Meka med fordonen – skaffa en lyftanordning för att kunna komma åt ordentligt
  • Gym – kom i form med en träningsbänk och fria vikter eller en crossfit-maskin

Om du ska vistas mycket i ditt garage är det också viktigt att du tänker på både uppvärmningen och ventilationen. Särskilt på vintern kan du behöva värma lokalen och det finns både stora och små sätt att värma garaget på, från enkla element till större luftkonditioneringsaggregat.