Kallt, frost på rutorna och lång tid innan bilen startar. Så ser vardagen ut för de flesta bilägarna under vinterhalvåret – men det finns en hel del knep om man vill att bilen ska klara kylan bättre.

bil isig vägAtt alltid ha en smart ctek laddare nära till hands om ens bilbatteri skulle få för sig att helt plötsligt dö av vinternskylan som råder är visserligen ett alternativ, men visste du att det finns knep för att få bilen att klara kylan bättre? Till exempel skriver Sydsvenskan om hur en elbil exempelvis klarar kylan bättre än vad en vanlig bil gör, och den är i sig faktiskt ett enda stort batteri. Så om du tröttnat på din vanliga bil kanske det är hög tid att byta ut den mot just en elbil istället – något som både är billigare och bättre för miljön i längden. Något som bland annat tidningen Ny Teknik rapporterar om är exempelvis hur industrikoncernen Thyssenkrupp just nu är i full färd med att skapa ett elbilsbatteris som ska göra det möjligt att åka upp till hela 1000 kilometer innan man behöver ladda bilen igen – och det om något skulle ge den omtvistade elbilen en stark fördel mot sina oljedrivna konkurrenter på marknaden. Men vill du i alla fall inte byta till elbil finns också tips på hur du klarar kylan även i en oljedriven bensinbil. Och följande tipsar Expressens motorexperter om:

  • Koll på kylarvätskan – kylarvätskan bör inte frysa eftersom det ofta innebär stora och dyra skador, därför är en glykoltestare som brukar finnas på bensinmacken din bästa vän i vinterkylan.
  • Batteriet – slits i kylan och när bilen är stilla länge, en ctek laddare är bra att ha om batteriet skulle ladda ur när du kommit hemifrån och har du ett äldre batteri kan det vara en god idé att byta till ett nytt.
  • Spolarvätskan – lägre än 18- får den blandade spolarvätskan att frysa så häll på extra koncentrerad vätska nr graderna kryper nedåt. LÄS MER: Vägsalt – så tvättar du bort rostfällan.
  • Däck – att vinterdäcken är på bör vara en självklarhet eftersom det är lag på det, men de måste också vara i rätt skick så se till att byta gamla däck mot nya för att klara halkan.