Alla vill förmodligen ha en elbil vid det här laget, med det är dyrt och känns långt borta för många. Nu poppar det dock upp flera företag som osannolikt nog börjat tillverka bilar, inte minst just elbilar.

 

Kan man verkligen korsa två bilar med varandra? Jodå, det går. I en tidigare skriven artikel här på sajten skriver vi om hur en Corvette och en Volvo byggts ihop, och blivit en så kallad ”Volvette” med v8-motor och karossdelar från en Volvo P1800. Även om experter inte verkar höja bilen till skyarna lades höga bud på korsningen av bilmodellerna och de gick tillslut för ett högt pris. Förvånande nog. Nu kommer nyheten att även ryska Kalashnikov har börjat tillverka bilar – och det inget annat än elbilar i udda retromodell, något som visades upp på en vapenmässa (?) nyligen i Moskva.

 

Rysk vapentillverkare börjar tillverka elbilar

 

Några som nu funderar på att börja bygga bilar, även det lite förvånande, är inga mindre än den ryska vapentillverkaren Kalashnikov. Vapentillverkaren bygger inte vilken bil som helst heller, utan elbilar med ett riktigt retroaktigt utseende, den första modellen heter CV-1 EV, inte det roligaste. Det är såklart att större företag vill vara med i utvecklingen av elbilen, en marknad som fullkomligt exploderar.

 

Kalashnikov tror på en grön framtid

 

Bilen CV-1 EV är en konceptbil som nyligen presenterades på en vapenmässa, av alla ställen, och designen är som nämnt retro – den för tankarna till en gammal sovjetbil som kom på 1970-talet, nämligen Izh-kombin. Räckvidden är på cirka 35 mil och batteripaketet är på 90 kWh samtidigt som det endast väger 50 kilo. Nu återstår att se hur den ryska vapentillverkaren står sig i konkurrensen mot de stora biltillverkarna och start-ups i sektorn. Det kan nog bli svårare än vad Kalashnikov trott, att kunna kämpa mot de experter som finns i tech.