När de flesta fyller 18 år är det körkortet som står högst på ”att göra”-listan men inte för 17 åriga Frida Enehöjd från Eskilstuna för hon har redan tagit sitt – trots att hon är under 18 år gammal vilket i vanliga fall är åldersgränsen för att få ta körkort.

övningskörning volvoNär det kommer till att ta körkort finns en hel del regler som måste uppfyllas så som att klara av både körprov, halkbana och teoriprov, men en annan sak som också är viktigt är att man uppnått rätt ålder för att vara berättigad att ta körkort – något som 17 åriga Frida Enehöjd från Eskilstuna dock inte behövt göra. Frida har nämligen lyckats med något som få svenskar vet är möjligt och det är att hon blivit beviljad av Trafikverket att ta kortet innan 18 års ålder på grund av att det fanns tillräckliga skäl att bevilja dispens. Hon är nämligen så pass allergiskt mot parfym och hundar att det räcker med att någon kliver på bussen med ett hundhår på jackan för att hennes ögon ska börja rinna vilket gjort att Trafikverket sett allergin som reell anledning. Men enligt Trafikverket är det bara ett fåtal personer som får denna typ av dispens och det räcker inte med att man exempelvis bara bor på glesbyggden med dåliga kommunikationsalternativ utan det måste precis som i Fridas fall finnas ytterligare skäl och det är sällsynt att någon faktiskt kan uppvisa sådana skäl, skriver Sveriges Radio. Så för den som hoppats på att också kunna göra som Frida Enehöjd får gott tänka om och istället skriva in sig på Söderorts Körkortsakademi eller annan körskola sedan när man väl har åldern inne – och du vet väl att man får börja övningsköra redan vid 16 års ålder?

Körkortsprov

Enligt Trafikverket finns en hel del saker att tänka på för den som vill genomföra ett körkortsprov såsom att först och främst övningsköra och studera teorin ordentligt innan man bokar provet. Sedan gäller det att planera för både körutbildning och teoriprovtagningen, så boka varken körprov eller teoriprov förrän du nått en bra bit på utbildningen hos den körskola du väljer att övningsköra och studera hos och kom ihåg att boka in teoriprovet minst 6 veckor innan du vill göra provet – det kan vara väntetid. Sedan när du klarat både körprov, halkbana och teoriprov så har du ditt körkort inom kort – och enligt tidningen Ny teknik är framtidens körkort i mobilen istället för i handen!