För den som har ett starkt bilintresse kan det vara lockande att försöka hitta ett arbete där det går att få utlopp för sitt behov av att sitta bakom en ratt. Ett sådant arbete är att jobba som truckförare.

När det är dags att skaffa truckkörkort finns det möjlighet att ta truckkort i Stockholm och på andra orter. En del tror att arbetet som truckförare är monotont och enformigt. Men det finns många olika typer av arbetsuppgifter som kan utföras som truckförare. En stor del av jobbet innefattar att analysera, planera och utvärdera vad som krävs för att körningen ska bli så effektiv som möjligt. Det sker inte heller truckkörning hela tiden, utan det finns också chans att arbeta med andra verktyg. Exempelvis kan det behövas skanning av gods och pallar, varvid arbetet sker med en skanner som hålls i handen.

Arbeta som truckförare

Truckförare kan arbeta på många olika sorters arbetsplatser. Lagerverksamhet känner många till, men det kan också behövas truckförare på flygplatser och i hamnar. Ofta sker arbetet i skift som truckförare. Här är det bra att hitta ett skift som passar ens naturliga dygnsrytm. En del arbetar bättre tidiga morgnar medan andra föredrar att arbeta natt.

I yrket sker pallyft med truck, men också utförande av analyser, planering och utvärdering. Exempelvis kan det behövas en genomgående analys kring vissa lyft. Det är inte alltid standardpallar som behöver förflyttas. På byggplatser, inom industrin och på andra ställen kan det behövas en personlyftsbur. Detta kräver mer planering och säkerhetsarbete än vid vanliga pallyft.

Hitta rätt utbildning

Med ett truckkort ökar du din attraktivitet för arbetsgivare inom logistikbranschen. Du kan välja att ta A+, B, C eller D-kort. De flesta jobb som truckförare kräver behörighet A och B. När dessa är avklarade går det också att ta C-behörighet. Utbildningen innehåller både praktiska och teoretiska delar. Det är en fördel att kunna svenska språket, även om det också finns utbildningar på engelska. I slutet av utbildningen brukar det ske ett praktiskt och teoretiskt prov. De flesta brukar klara av båda delarna. Det finns goda utsikter att få jobb som truckförare när truckkortet är taget.

Det krävs inte B-körkort för att ta truckkort. För att kunna gå utbildningen behöver personen vara 18 år, eller 16 år om hen har fått dispens. Inom utbildningen kan det också vara klokt att lära sig hur det går till att ta hand om trucken, utöver övriga grundläggande färdigheter. Med en bra utbildning i botten går det att öka säkerheten under arbetet, förbättra sin effektivitet som truckförare, minska eventuella personskador och sänka kostnaderna i verksamheten.

Så blir du en bra truckförare

Som truckförare är det bra att vara:

  • Strukturerad – viktigt för att kunna hitta rätt bland alla varor på lagret.
  • Säkerhetsmedveten – det är nödvändigt att utföra alla moment rätt. Misstag kan vara farligt ur säkerhetssynpunkt.
  • Flexibel – det kan krävas övertidsarbete, särskilt vid högsäsong.
  • Fokuserad – Det är bra att kunna fokusera väl på arbetet, då det kan hända oväntade saker som att ett hinder kommer framför trucken vid körning.

Det finns många fördelar med att ha truckkort när en söker jobb inom logistik. Med utbildningen i bagaget är det bara att söka jobb på spännande arbetsplatser runt om i världen. Lycka till!