De tekniska lösningarna för att skydda bilar och andra fordon från stöld blir allt smartare.
Men det blir tjuvarna också. De håller jämna steg med teknikutvecklingen.

Varje år stjäls ett stort antal bilar, motorcyklar, båtar och andra fordon från villatomter, sommarstugor och parkeringsplatser. Säkerhetsbranschen jobbar ständigt med nya tekniska lösningar för att försvåra för tjuvarna. Samtidigt lär sig de kriminella nya metoder för att nå sina mål.

Mer avancerade skydd behövs

bilDet är inte så att stölden av bilar ökar, men sätten att komma åt dem blir alltmer sofistikerade. 2018 anmäldes 11 300 bilstölder i landet. Bilstölderna har minskat med 53 % de senaste tio åren, enligt BRÅ(Brottsförebyggande rådet). De stölder som sker är till största delen beställningsjobb snarare än impulshandlingar. Mer planering från de kriminellas håll kräver mer avancerade sätt att skydda sig, exempelvis med stöldskydd via GPS som också har utvecklats med åren.

Nya typer av stöld

Många nya bilar har tillvalet “nyckellös”. Det innebär att ingen nyckel krävs för att kunna starta och köra iväg med bilen, det räcker att föraren har en nyckel i fickan. Den som vill stjäla bilen använder då teknisk utrustning för att “kapa” den trådlösa signalen mellan bil och nyckel. Det vanligaste scenariot är att bilnyckeln förvaras inne i hemmet medan tjuven befinner sig på garageuppfarten under natten. Försäkringsbranschen och fordonstillverkarna försöker gemensamt att täppa till tekniska säkerhetsluckor. Det har lett till att stölderna av bilnycklar ur hemmet (även när ägaren är hemma), från jackfickor och träningsväskor ökat. Tjuvarna använder också störningsutrustning så att fjärrlåset inte aktiveras och håller koll på vilken bil som inte låses på parkeringen medan ägaren går därifrån.

Spåra och skydda

Om bilen trots allt blir stulen går det att spåra dess väg och hitta den med hjälp av GPS. Den här tekniken har funnits ett tag, men har utvecklats över tid. Om bilen har en GPS-funktion från fabrik, se till att aktivera den. Det finns också spårningskit att köpa för installation i bilen. Svenska Stöldskyddsföreningen listar de bästa tipsen för att skydda bilen. Rörelsesensorer på villauppfarten, immobilizers (som hindrar tjuven att kunna
köra bilen) och övervakning är viktiga insatser för att göra tjuvarnas vardag lite svårare.