Det finns flera fördelar med att köra elbil istället för en diesel- eller bensindriven bil, det vet vi redan – men på vilka fler sätt kan man göra bilen mer miljövänlig? Enkelt. Byt lamporna.

orange bil närbildNågot som blir allt mer vanligt på bilar är led lampor eftersom att dessa både drar mindre ström och är mer skonsamma för miljön än vad vanliga glödlampor är. Men man ska komma ihåg att det finns en del regler som måste följas innan man byter lamporna rakt av. Till exempel skriver en bilprovare i en artikel om hur nyare bilar ofta är utrustade med så kallade varselljus i form av led lampor och på dagen ska de synas på minst 300 meters avstånd – men när föraren tänder bilens halvljus måste led lamporna släckas ner helt eller i alla fall gå ner kraftigt i styrka så att mötande bilar inte bländas. Har man då för starka varselljus kommer bilen att underkännas i detta avseende vid en bilprovning.

Nobelpris för led lampor för bil

Det är inte alla uppfinningar som är värdiga att prisas med det ärofyllda Nobelpriset, men några som ansetts ha vad som krävs är tre forskare som hittade ett unikt sätt att tillverka blå LED-lampor – vilket de prisades för under 2014-års Nobelfest. En utav forskarna, Tadashi Arashima, säger till tidningen auto motor & sport att fördelen med denna typ av lampa på en bil är att den först och främst spar energi vilket gör att man exempelvis kan minska storleken på bilens batteri – vilket in sin tur minskar förbrukningen och därav minskar bilens utsläpp. Ett miljövänligare val men andra ord – och Arashima tror starkt på att vi kommer att få se en ökning av ledljusanvändningen på bilar inom några år.

Byt lamporna

Anledningen till att byta till led lampor är kort och enkel: det är ett miljövänligt och miljömedvetet val, plus att det sänker energiförbrukningen vilket i längden sänker varje enskild kostnad – och om man vill ha inspiration till vad man kan hitta för ledlösningar är ett tips att kika in på till exempel Stylingwebbens Facebook-sida. Där kan man hitta mängder av spännande led alternativ att välja bland.