Som budbilsförare sköter du om transporter av olika slag. Det är en fördel att ha god lokalkännedom för att veta vilka vägar du ska ta för att komma fram till slutdestinationen på ett snabbt sätt. Kunden vill oftast att ett bud kommer fram snarast möjligen.

En budbilsförare kör antingen en personbil, lätt lastbil eller skåpbil. Budbilsföraren transporterar allt möjligt. Det kan vara kuvert, större paket, pallgods och kylvaror. En budfirma anlitas ofta av ett företag som med kort varsel vill få en transport utförd. Vanliga kunder till budbilsfirmor är exempelvis tidningsföretag, reklambyråer, godstransportföretag och byggnadsfirmor. Det finns budbilsfirmor som arbetar med tekniska kurirer som även utför datainstallationer.

Hitta en bra arbetsplats

När du ska jobba som budbilsförare är det viktigt att du innehar rätt körkortsbehörigheter för det fordon som du ska köra. Om du har körkort även för lättlastbil och lastbil är den en fördel, du har större chanser att få jobb. Även om din arbetsplats som budbilsförare är i fordonet finns det fördelar med att jobba på en mindre budbilsfirma. Det blir en annan förtrolighet och närhet mellan de anställda om gruppen är mindre. I en mindre grupp är det även lättare att bygga upp en laganda och att alla känner sig en del av teamet. Små företag värnar oftast i större utsträckning om både sina anställda och kunder än vad jättarna som har stora resurser gör.

Gör karriär i transportbranschen

Att välja att jobba som yrkeschaufför i transportbranschen har sina fördelar. Det är en bransch som ofta har ett stort behov av kompetent personal. Du kan absolut göra karriär om du visar framfötterna och är duktig på ditt jobb. Tänk på att hitta ett jobb som har bra avtal där kör- och vilotider respekteras, det är för din egen säkerhet. Det kan lätt hända olyckor i trafiken och därför behöver du vara utvilad när du ska jobba.

Förmågor för att bli en bra budbilsförare

För att lyckas som budbilsförare är det viktigt att du är trevlig och professionell även om situationerna är stressande. Du bör även kunna ha ett fokus på kundnyttan i jobbet. Det är ett självständigt jobb där det är bra att kunna ta egna initiativ.