När kommer elbilar att ta över och vad kan du som äger en bilverkstad eller dylikt tänka på när det kommer till tidrapportering och korrekt underlag för löner?

Äger du en bilverkstad eller liknande och vill se när alla är på plats? Med en smart tidrapporteringsplats ser du direkt i din mobil när anställda är på jobbet, samtidigt som du får korrekta underlag för både lön och fakturor. Läs mer om personalliggare på Nubas webbplats.

Antalet elbilar ökar hela tiden

Vad är då aktuellt i bilvärlden? Det som alla pratar om, fortfarande, är elbilar. I Dagens Nyheter går det att läsa om hur antalet elbilar på den svenska marknaden växer lavinartat, och till år 2045 kommer förmodligen alla att köra med el som drivkraft. År 2030 kommer vi att ha 2,5 miljoner elbilar och laddhybrider dessutom, spår en branschförening. Den typiska elbilen är som följer:

  • Batterikapacitet: 41 kWh
  • Effekt elmotor: 156 kW (212 hk)
  • Max hastighet: 158 km/tim
  • Räckvidd el: 29 mil
  • CO2 utsläpp: 0
  • Ladduttag: Typ 2

Det kommer bara bli bättre och bättre dessutom, i och med att tekniken går framåt. Fort.

Mer miljövänliga trots kolkraft och batteritillverkning

Det visar sig att elbilar fortfarande är mer miljövänliga än bensinbilar, även fast elen kanske främst kommer från kolkraft. Detta enligt en ny studie som presenteras i en artikel i Expressen Allt om bilar. Eftersom elen i framtiden i större utsträckning kommer komma från förnybara källor, så kommer utsläppen per elbil att minska, kanske till och med halveras. Idag är 38 procent av el runt om i världen nollutsläppsel, de kommer med andra ord från helt förnybara källor. Den andelen kommer att ligga på 63 procent om man får tro forskarna i studien. Något som däremot studien inte tar hänsyn till är själva tillverkningen, för där har tidigare forskning visat att miljöpåverkan från tillverkning av elbilar är större än när det kommer till tillverkning av bilar med förbränningsmotorer – och det har främst att göra med själva batteriet i elbilen. Men ur ett livscykelperspektiv så blir trots allt elbilen mer miljövänlig än bensin- och dieselbilarna.

När kommer första elbilen från Volvo?

I Svenska Dagbladet skrivs det vidare om elbilar och hur Volvo som lovat att elektrifiera sina bilar redan 2019 nu har svårt att leverera. Det gör också att den stora, omtalade satsningen hackar och inte riktigt går fram.

”Sommaren 2017 samlade bolaget pressen och vd Håkan Samuelsson berättade stolt att alla nya Volvomodeller 2019 skulle vara utrustade med elmotor: antingen renodlade elbilar, laddhybrider eller så kallade mildhybrider” – Svenska Dagbladet

Men ännu finns till exempel den helt nya Volvo V60 Cross Country endast med dieselmotor. Kanske har det stora bilföretaget lovat lite för mycket. Elektrifieringen haltar och det tycks mest finnas fossila bilar att köpa. Introduktionen av laddhybriden blev kraftigt försenad men kommer snart ut på marknaden. Volvos första, helt renodlade, elbil kommer de facto inte att börja tillverkas förrän 2020 och då är väntetiderna på övriga modeller upp mot 6 månader. Man säger från Volvos håll att man borde ha varit snabbare med elektrifiering och öka kapaciteten för att leverera laddhybrider.