Det finns många sätt att ta körkort på, men vissa sätt är bättre och enklare än andra – och vi har de bästa tipsen att klara kortet och vad du behöver uppfylla för krav innan du får börja övningsköra!

körkort bilskola uppkörningNär det kommer till att ta sig an körkortstagande finns en vital och grundläggande sak att göra som ökar ens chanser markant för att man ska lyckas med att ta körkortet direkt: och det är att skriva in sig på en trafikskola i Stockholm eller i den stad man befinner sig. För hur det nu än är så krävs goda kunskaper och god körvana om man vill lyckas, och det är något man får hos en trafikskola på ett sätt som man kanske inte skulle få om man bara övar privat med mamma eller pappa. Så när detta är gjort återstår bara en till sak: Körkortstillstånd.

Körkortstillstånd

Du ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen och i denna ska du även ha med din hälsodeklaration som visar att du är fullt frisk och får ansöka om körkort. Sedan ska även en ansökningsavgift betalas till Transportstyrelsen, vilken också bifogas när du söker om körkortstillstånd. När tillståndet beviljas är det giltigt i 5 år och sedan måste du söka nytt om du ej tar ditt körkort inom angiven tidsram (källa). Nu kan du sätta igång att arbeta mot körkortet.

Tips för att klara körkortet

Många tror att det finns en magisk formel som gör det lättare att få körkort, men det finns det inte. Det hela handlar om att lära sig, öva och bli säker. Därför är det viktigt att välja rätt körskola, övningsköra kontinuerligt även på fritiden och att även pröva på att träna i simulator. Ett gott råd är att även köpa en bil att övningsköra i och sedan att köra upp i en bil som man känner sig säker i – men glöm inte att även öva på teoribiten, den ska sitta lika väl som själva körningen (källa). När körning och teori sitter som ett rinnande vatten är det bara att boka uppkörningstid hos Trafikverket och ge det ett försök!