En utmanare till Tesla gör sig känd och är designad och producerad av ingen mindre än en dansk entreprenör. Vad är det som gör denna bil så eftertraktad och speciell? Och satsas det på elbilsdrift i Sverige? På vilket sätt?

 

pexels-photo-167807-largeVad händer egentligen i elbilsvärlden? Bland annat har Tesla fått ännu en konkurrent och det är inte ett kinesiskt företag denna gång, utan en dansk rival. I Dagens Nyheter kan en läsa vidare om vad det är för ett företag och vad deras planer är. Tydligen är det en dansk entreprenör vid namn Henrik Fisker som nu planerar att bygga en sportig elbil som ska utmana föregångare, och det ordentligt. Bilen kallas för Emotion och enligt sagda planer ska den börja tillverkas i USA med start nästa år. Var någonstans i landet fabriken kommer ligga är hemligt än så länge, men bolaget finns beläget i Kalifornien. Vad är det som är så speciellt med denna kommande bil? Det viktigaste är punktat i listan som följer nedan:

 

  • Den får den högsta toppfarten av alla elbilar (161 mph eller 259 km/t) och den längsta räckvidden, närmare (400 miles eller 64 mil)
  • Batteriet är det mest avancerade som finns med en helt ny typ av batterikemi och material
  • Karossen är gjord av lättviktsmaterial som kolfiber och aluminium och vindrutan kommer vara extremt vinklad, nästintill horisontell
  • Bilen kommer vidare att vara utrustad med hårdvara som gör att bilen kan köra själv, helt automatiskt
  • Den kommer vara strömlinjeformad för lägsta möjliga luftmotstånd

 

city-cars-traffic-lights-largeFör att få fler att köpa elbilar föreslår bland andra Renault ett statligt subventionerat elbilskörkort, rapporterar Expressen. En elbil är vidare en bil som drivs av en eller flera elmotorer. Dessa motorer strömförsörjs av batterier – och det är dessa batterier som mycket av tävlan mellan olika företag ligger. Ett som håller längre är givetvis mer önskvärt än ett som måste laddas om ofta. Batteriet avgör räckvidden, alltså körsträckan mellan uppladdningen av batteriet på olika stationer. De flesta elbilar drivs i dag av litiumbatterier men det finns även så kallade bränslecellsbilar som drivs av vätgas omvandlat till elektricitet.

 

Den som går i tankar på att skaffa en eldriven bil blir nog glad av att det under det kommande året kommer sättas upp många laddstolpar runt om i landet. Uppemot 200 stycken nya stolpar ska bland annat sättas upp i Gävleborg. Det våras alltså för elbilen, särskilt kanske när incitamenten för att skaffa en sådan hela tiden ökar. Det är bidrag från det statliga projektet Klimatklivet som gör att allt fler län och kommuner satsar på elstolpar – dels till sina kommunanställda men även för andra invånare samt för turismens skull. Allt fler använder ju sig av eldrivna fordon, även privat och kanske särskilt på semestern. Läs vidare om detta i bland annat denna artikel, från Sveriges Radio.

För dig som arbetar med fordon – gör det på rätt sätt

 

För den som arbetar med bilar på olika sätt är det vidare viktigt att alla ens instrument och verktyg håller måttet. Med hjälp av Intertek Semko AB kan alla mätinstrument kalibreras, kontrolleras samt säkerställas för fortsatt användning. Detta oavsett om det är för bensindrivna bilar eller eldrivna varianter, samt hybrider som är en blandning av de båda.